2008 m. liepos 20 d., sekmadienis

II dalis - Kaip išvengti neplanuotų išlaidų nuomojantis automobilį?

Automobilio pasiėmimas nuomos pradžioje

Kaip tiksliai planuoti savo išlaidas automobilio nuomai darant užsakymą, jau aptarėme. Toliau peržvelgsime kitą etapą - automobilio pasiėmimą, atvykus į automobilių nuomos kompaniją. Jei laikysitės žemiau pateiktų patarimų, tikrai išvengsite nemalonių staigmenų:


1 patarimas. Likus dienai, ar kelioms prieš išvykimą, susisiekite su automobilių nuomos kompanija, kurioje esate užsisakę automobilį, ir pasiteiraukite, ar viskas tvarkoje. "Kam to reikia?",- paklausite. Ypač vasara, kai automobilių nuomos kompanijos turi didžiausią darbo krūvį, įvyksta nenumatytų nesklandumų: dėl darbuotojo, priėmusio Jūsų užsakymą kaltės, jis nebuvo įvestas į sistemą, dėl didelės darbų apimties, autonuomos brokeris ar turizmo agentūra užmiršo persiųsti Jūsų užsakymą nuomos kompanijai, dėl avarijos, į kurią pakliuvo Jums iš anksto rezervuotas automobilis, galite, "likti ant ledo" ir t.t. ir t.t. "Čia autonuomos kompanijos problemos",- pagalvosite Jūs, ir smarkiai suklysite. Kai su tuo susidursite jau atvykę į vietą, Jums irgi teks įsitraukti į problemos sprendimą - klausyti atsiprašymų, taikytis prie situacijos, keisti savo planus ir pan. Tuo tarpu tiesiog brūkštelėję vieną eilutę el. paštu arba išleidę kelis litus pokalbiui telefonu su nuomos kompanijos atstovu, Jūs, praktiškai, išvengsite aukščiau išvardintų situacijų. Jei automobilių nuomos kompanija per klaidą neturi Jūsų užsakymo, ji būtinai suras jį, jei iki paskutinės minutės buvo atidėliojamas sprendimas dėl Jūsų automobilio, jis bus priimtas iš karto po Jūsų pasiteiravimo.

2 patarimas. Perskaitykite nuomos sutarties sąlygas, esančias nuomos sutarties lapo antroje pusėje. Paprastai, jos būna surašytos smulkiu, vos įskaitomu šriftu ir yra nekeičiamos. Jūs arba sutinkate su jomis ir gaunate automobilį, arba nesutinkate ir jo negaunate. Bet perskaityti jas reikia. Iš karto nusiteikite, kad visos automobilių nuomos kompanijos teisės sutarties sąlygose yra apgintos, tuo tarpu Jūsų teisės apgintos tik įvykdžius ten numatytus reikalavimus. Tam, kad žinotumėte, kaip elgtis avarijos ar kitokiu automobilio apgadinimo atveju, nors ir vėliau, bet būtinai skirkite keletą minučių ir perskaitykite nuomos sutarties sąlygas.

3 patarimas. Pasiteiraukite, automobilių nuomos agento, ruošiančio sutartį su Jumis, kaip turėtumėte elgtis avarijos atveju. Įsitikinkite, kad Jums bus duotas pagalbos telefono numeris, kuriuo galėtumėte kreiptis į nuomos kompaniją, jei pakliūtumėte į avariją, sugedus automobiliui ar tiesiog iškilus bet kokiems klausimams apie nuomojamą automobilį.

4 patarimas. Prieš sėsdami į išsinuomotą automobilį, gerai jį apžiūrėkite. Sužymėkite visus esamus automobilio apgadinimus (nuomos sutartyje paprastai būna tam skirta automobilio išskleistinė) - įbrėžimus, stiklo įtrūkimus, ratų gaubtų apibraižymus. Jei tai darote nedalyvaujant nuomos agentui (įprasta, kad nuomos biure gaunate tik raktus su dokumentais, o automobilį, stovintį aikštelėje, turite pasiimti pats), nepatingėkite grįžti ir suderinti rastus apgadinimus su nuomos kompanijos atstovu. Nuomos pradžioje agentai paprastai atsainiai žiūri į nedidelius automobilio įbrėžimus, tačiau nuomos pabaigoje jie yra kur kas priekabesni. Nesuderinę apgadinimų pradžioje rizikuojate, kad nuomos gale gali tekti sumokėti už tai ko nepadarėte. Taip atsitinka ne dėl to, kad Jus nori apgauti, tiesiog kai kurių apgadinimų nuomos kompanija gali būti nepastebėjusi anksčiau, o jiems išryškėjus po Jūsų nuomos, galite likti kaltas. Pasaulinė automobilių nuomos praktika rodo, kad tai būna viena pagrindinių klientų skundų tema. Atidžiai apžiūrėję automobilį (nepamirškite ir automobilio salono), galite tokių nesusipratimų išvengti.

5 patarimas. Įsitikinkite, kad gautas automobilis yra pilnu baku ir turi pripūstą atsarginį ratą su visais jo keitimui reikalingais įrankiais. Pastarųjų prireikia itin retai, bet kai prireikia ir kažko trūksta - galite susigadinti sau nuotaiką ir net likusią kelionę. Jei kas nors ne taip, būtinai kreipkitės į nuomos agentą.

6 patarimas. Prieš pradėdami važiuoti, išanalizuokite automobilio valdymą. Automobilis juk nėra Jūsų. Nors daugelis valdymo dalykų yra panašūs visuose automobiliuose, tikrai bus dalykėlių, kurių teks paieškoti. Padarykite tai stovėdami aikštelėje, o ne važiuodami kelyje, kuris beje irgi Jums gali būti nepažįstamas. "Neradau kaip apiplauti priekinį stiklą, ir dėl blogo matomumo nepastebėjau į kelią išbėgusio šuns" - ne koks pasiteisinimas, tikrai nepadėsiantis išvengti išlaidų.

7 patarimas. Nesigėdykite būti apdairūs. Jei laikysitės aukščiau išvardintų patarimų, išvegsite nesusipratimų vėliau. Prisimenate - nuomos sutartis gina automobilių nuomos kompanijos teises bet kokiu atveju, o Jūsų teises - jei būsite apdairūs ir žinosite, kaip elgtis.

Taigi, toliau galima tik palinkėti geros kelionės išsinuomotu automobiliu!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.