2008 m. liepos 3 d., ketvirtadienis

Kas sudaro automobilio nuomos kainą?

Jei planuojate nuomotis automobilį ir nerimaujate dėl galimų papildomų išlaidų, apie kurias nežinote arba nesate informuotas (Jūsų vietoje aš irgi nerimaučiau), tai Jums tikrai verta perskaityti šią dalį. Teko skaityti spaudoje, o ir girdėti iš klientų, kad automobilių nuomos kompanijos bando uždirbti iš kiekvienos smulkmenos ir užsisakę automobilį bei iš anksto sumokėję pinigus už nuomą, žmonės vėliau sužino apie begalę papildomų mokesčių, apie kuriuos nė neįsivaizdavo. Baisiausia būna tai, kad jie neturi pasirinkimo - arba mokėk ir važiuok, arba keliauk pėsčiomis. Tiesa ta, kad dažniausiai siurprizai Jūsų laukia, jei nepasidomite dalykais, kurie užsisakant automobilio nuomą atrodo lyg ir smulkmenomis. Deja, smulkmenos kainuoja.

Taigi, iš ko susideda automobilio nuomos kaina?

Pirmiausia - tai pagrindinė arba bazinė automobilio ar automobilių grupės nuomos kaina. Čia verta atkreipti dėmesį, kad nuomos kompanijos (turiu galvoje, rimtos nuomos kompanijos, turinčios didelius parkus) niekada negarantuoja kokio nors konkretaus automobilio markės ar jo komplektacijos. Kai užsisakydami pasirenkate, pvz., Renault Clio, atvykę nenustebkite gavę Opel Corsa, Mazda 2 ar Ford Fiesta. Visi šie automobiliai yra vienos klasės ir paprastai nuomojami už tą pačią kainą. Apie tai, kad norite, pvz., dyzelinio automobilio galite tik užsiminti, ir jei Jums labai pasiseks, ir tuo metu nuomos kompanija turės laisvą dyzelinį automobilį, Jūs galite tikėtis, kad tokį gausite. Į šią kainos dalį paprastai būna įskaičiuoti: draudimas avarijos atveju (Collision Damage Waiver - CDW), civilinės atsakomybės draudimas (Third Party Liability Insurance - TPL), neribotas kilometražas (nesvarbu kiek benuvažiuotumėte nuomos metu, rida neribojama) ir PVM.

Antra - tai neišvengiami papildomi mokesčiai. Jei planuojate pasiimti arba grąžinti automobilį oro uoste, labai tikėtina, kad kompanija, kurios paslaugomis naudojatės pritaikys oro uosto mokestį. Galite paklausti, o už ką imamas šis mokestis? Manau, sutiksite, kad išlipus iš lėktuvo yra patogu iš oro uosto išvažiuoti automobiliu, o išvykstant grąžinti jį oro uoste. Nuomos kompanijos, suteikdamos tokius patogumus Jums, moka nemažus mokesčius už savo biurų, parkavimo vietų, papildomų darbuotojų oro uostuose išlaikymą, o taip pat ilgesnį darbo laiką (nuomos punktai oro uostuose paprastai dirba nuo anktyvo ryto iki vėlaus vakaro, atsižvelgdami į skrydžių tvarkaraštį). Kitas neišvengiamas mokestis - nuomos sutarties mokestis, Jį taiko ne visos nuomos kompanijos, tačiau jei tokioje užsisakėte automobilį, teks šį nedidelį (nuo 2 iki 10 eurų) mokestį sumokėti.

Ir galų gale - trečia - Jūsų pasirinktos papildomos paslaugos. Tai papildomas vairuotojas, jei pageidaujate, kad automobilį be Jūsų turėtų teisę vairuoti dar kas nors, vaikiškos kėdutės nuoma, GPS nuoma, automobilio pristatymas į viešbutį, mokestis už grąžinimą kitame mieste (one-way), papildoma rida (jei ribojama rida, įskaičiuota į pagrindinę kainą), papildomos bagažinės nuoma, atsakomybės sumažinimas, aukštesnės klasės automobilis, nei užsisakėte (upgrade), kai kuriose šalyse (pvz., Vokietijoje) net žieminės padangos, jei nuomositės automobilį žiemą. Čia nėra privalomų mokėjimų ir Jūs visada turite teisę pasakyti, kad atsisakote kažkurios iš papildomų paslaugų. Tiesa, tai turite padaryti nuomos pradžioje. Tik visada įvertinkite šių paslaugų naudą - labai dažnai ji būna didenė nei mokestis už jas
.

2 komentarai:

  1. kai kurie nuomos brokeriai rašo:
    ROAD TAX INCLUDED IN THE PRICE

    ar tai reiškia, kad mokami keliai/autostrados nieko nekainuos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mokami keliai paprastai nėra įskaičiuoti į nuomos kainą. "Road tax" - tai eilinis kelių mokestis, kurį moka visos kompanijos valstybei. Jis visada yra įskaičiuotas į kainą, tiktai vienos nuomos kompanijos jį išskiria, o kitos ne.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.