2008 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

Apie frančizę ir Jūsų atsakomybę nuomojantis automobilį

Kas yra draudiminė frančizė (angl. - insurance excess arba deductible)? - savoka, kurios nepatarčiau ignoruoti, gilinantis į automobilio nuomos sąlygas. Tai Jūsų, kaip kliento, atsakomybė už žalą padarytą automobiliui nuomos metu. Straipsnyje apie draudimus minėjau kuriems iš jų yra taikoma frančizė, dabar gi paaiškinsiu kas tai yra ir kaip ji susijusi su Jumis.

Draudiminė frančizė yra suma, kurios draudimo kompanija nesumoka nuomos kompanijai pastarosios automobiliui pakliuvus į autoįvykį. Ji taikoma draudimams nuo avarijos (angl. Collision Damage Waiver - CDW) ir vagystės (angl Theft Insurance - TI arba Theft protection Insurance - TPI).


Draudimas avarijos atveju. Drausdama automobilį nuo avarijos, nuomos kompanija paprastai pasirenka draudiminės frančizės dydį, kurį draudikas išskaičiuoja iš išmokos už sudaužytą automobilį ir tai yra pinigai, kuriuos nuomos kompanija praranda atsitikus kiekvienai avarijai. Kaip jau minėjau straipsnyje "II dalis - Kaip išvengti neplanuotų išlaidų nuomojantis automobilį?" nuomos kompanija visuomet apgina savo interesus, taigi frančizės rizika yra perkeliama klientui, dėl kurio kaltės šie pinigai gali būti prarasti. Mano galva, tai visiškai logiška. Taigi, kas gi yra ta frančizė? Tai kliento maksimali atsakomybė avarijos atveju, kai tos avarijos kaltininkas yra pats klientas. Čia noriu atkreipti Jūsų dėmesį, kad klientas yra visuomet atsakingas už automobilio apgadinimus, išskyrus tada, kai policijos pranešime apie autoįvykį yra užregistruotas kitas konkretus avarijos kaltininkas. Pvz., jei Jūs tvarkingai pastatėte automobilį prekybos centro aikštelėje ir grįžęs radote jį su nuskridusiu bamperiu, bet aplink niekas nematė, kaip tai atsitiko, o policijos protokole nebus įrašyta vairuotojo, kliudžiusio Jūsų nuomojamo automobilio bamperį, pavardė, visi sutiks, kad esate nekaltas. Deja, nuomos kompanijai vis tiek turėsite apmokėti žalą, kurios suma bus Jūsų atsakomybės, arba kitaip - frančizės, dydžio ribose. Todėl prisiminkite, kad Jūs būsite nekaltas ir išvengsite išlaidų už automobilio apgadinimus tik tuomet, kai bus įvardintas kitas kaltininkas.

Draudimas vagystės atveju. Čia reali frančizė paprastai būna apie 10% automobilio vertės. Tai reiškia, kad už automobilį, kainuojantį, tarkime 20.000 EUR, ir pavogtą Jūsų nuomos metu, draudimo kompanija išmokės tik 18.000 EUR. Nežiūrint į tai, didžioji dalis nuomos kompanijų net ir vagystės atveju klientams taiko tokio pat dydžio atsakomybę, kaip ir įvykus paprastai avarijai. Tačiau yra nuomos kompanijų, kurios nustato ir 10% automobilio vertės atsakomybę savo klientams, taigi būkite atidūs, užsisakydami automobilį.
Nuo ko priklauso draudiminės frančizės, o tuo pačiu ir Jūsų atsakomybės, dydis? Jį pasirenka nuomos kompanija sudarydama sutartį su draudiku. Tai darydama ji atsižvelgia į tai, kad kuo didesnė nustatoma frančizė, tuo metinė įmoka už automobilio draudimą yra mažesnė. Taip galima sutaupyti nemažai pinigų. Tačiau, iš kitos pusės, didelė frančizė gali atbaidyti nemažai klientų. Taip galima prarasti nemažai pinigų. Todėl frančizė paprastai būna proto ribose ir įprasta, kad priklausomai nuo nuomos kompanijos, frančizės suma svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. Štai kodėl pasirinkdami automobilį nuomai, būtinai turite atsižvelgti į šią sąlygą ir įvertinti savo atsakomybės (rizikos) dydį.

Visame šiame bauginančiame informacijos sraute yra ir gera žinia. Jūs galite sumažinti ar net panaikinti savo atsakomybę. Žinoma, už papildomą mokestį. Užsisakydami automobilį ir sumokėdami papildomai už atsakomybės sumažinimą (angl. Excess Waiver - EW) galite išvengti išlaidų už nuomos metu apgadintą automobilį (o tai nutikti gali bet kam). Čia reikia paminėti, kad ne visos kompanijos siūlo šią paslaugą, o iš tų, kurios siūlo, vienos Jūsų atsakomybę sumažins, tarkim, nuo 1000 EUR iki 200 EUR, tuo tarpu kitos - ją visiškai panaikins. Jei automobilį užsisakysite per autonuomos brokerį, beveik visada turėsite galimybę, tai padaryti su visišku atsakomybės panaikinimu, ir tai kainuos niekingai mažai, palyginus su pačios atsakomybės dydžiu.


Kaip tai veikia? - praktinis pavyzdys:
Vairuodamas valgėte mėsainį. Pro pravirą langą įskrido vapsva ir nutūpė ant Jūsų mėsainio. (Patarimas: visuomet rinkitės automobilį su oro kondicionieriumi - nereikės važiuoti pravėrus langą). Jūs pasibaidėte, prieš akis išdygo medis, Jūs jį apsikabinote, veidu minkštai įkniubote į išsiskleidusią saugos oro pagalvę, nuostolis 10.000 EUR. (Patarimas: jei jau taip atsitiko, meskite šalin rankoje suspaustą sumuštinį ir iškart kvieskite policiją į įvykio vietą. Taip pat informuokite nuomos kompaniją apie nesėkmingą atsitikimą - jie Jums patars, kaip toliau elgtis.)

  • Variantas 1: Jūsų atsakomybė 800 EUR ir nebuvote užsisakęs atsakomybės sumažinimo. Atsisveikinkite su savo 800 EUR.
  • Variantas 2: Nuomos kompanijai sumokėjote už atsakomybės sumažinimą iki 200 EUR. Atsisveikinkite su jais.
  • Variantas 3: Nuomos kompanijai sumokėjote už visišką atsakomybės panaikinimą. Sveikinu, Jums tai atsipirko.
  • Variantas 4: Automobilio nuomos brokeriui sumokėjote už visišką atsakomybės panaikinimą. Nuomos kompanija nuo Jūsų kortelės nuskaičiuoja 800 EUR. Jūs kreipiatės į nuomos brokerį, pateikdami dokumentus apie įvykį, ir jis Jums grąžina 800 EUR. Jūsų investicija į riziką atsipirko.

Išvada: užsisakydami automobilį, nepervertinkite savo vairavimo įgūdžių, numatykite galimas rizikas ir suvaldykite jas, o pasiėmę automobilį, vairuokite atsargiai ir, gink dieve, vairuodami nevalgykite.

15 komentarų:

  1. Užsisakiau automobilį Auto Europe kelionei po Ispaniją.
    Voucher'y yra tokia sąlyga:

    * Rental includes Collision Damage coverage and Theft Protection for the vehicle. Rental limits potential vehicle damage or loss liability to an excess of approx ZERO.

    Ar teisingai suprantu, kad man nebus taikoma frančizė (arba ji bus simbolinė)?
    Ir kas už jos nebuvimą laiduoja - brokeris ar nuomos kompanija?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Karoli,

    Iš visko sprendžiant, frančizė nebus taikoma, o jos sumažinimą laiduoja pati nuomos kompanija, o ne brokeris. Jei frančizę laiduotų brokeris, Auto Europe vaucher'yje būtų tokia formuluotė:

    * Rental includes Collision Damage coverage and Theft Protection for the vehicle. Rental limits potential vehicle damage or loss liability to an excess of approx €xxx.
    * Excess Refund Cover from Auto Europe Should the local supplier charge you for the excess amount on the vehicle you may reclaim this charge providing you complete a police accident form & an accident report form with the supplier when returning the car copies of which should then be sent to Auto Europe.

    Jei turėsite dar klausimų, drąsiai siųskite man emailu arba užduokite juos per komentarus.

    Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, įdomu ar išsinuomavus automobilį tarkim Vokietijoje su juo galima vykti tarkim į Prancūziją? Ar galioja draudimas? ar reikia apie tai informuoti nuomos punkto darbuotojus? ar keičiasi tokiu atveju nuomos kaina?
    Ačiū už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
  4. Giedriau,

    Išsinuomavus automobilį vienoje ES šalyje vykti į kitas problemų lyg ir nekyla, ypač kai tos šalys - ES senbuvės, kaip Vokietija ar Prancūzija. Apribojimai atsiranda išsinuomavus, tarkime Vokietijoje ir keliaujant į Rytų Europos šalis (nors ir ES nares), tokias kaip Lenkiją ar Lietuvą. Bet kokiu atveju, jau užsakymo metu, būtinai reikia paminėti (brokeriui, jei užsisakote per tokį, ar nuomos kompanijai), į kokias kitas šalis planuojate keliauti. Jei toms šalims bus taikomi kokie nors apribojimai, Jus iš karto apie tai informuos ir praneš apie visas papildomas sąlygas - galimas priemokas, draudimo galiojimą ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už atsakymą. Besidomint automobilių nuoma iškilo dar vienas klausimas. Kaip suprantu tas kuris išsinuomoja automobilį ir privalo jį vairuoti, tačiau už tam tikrą mokestį išnuomotą automobilį gali vairuoti ir kiti asmenys atitinkantys amžiaus ir vairavimo stažo kriterijus. Ar aš teisingai supratau?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, visiškai teisingai. Vienintelis niuansas, kad pagrindinis nuomininkas, pasirašęs automobilio nuomos sutartį, prisiima atsakomybę ir už tą papildomą vairuotoją.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na ir dar butu vienas klausimėlis susijęs su aukščiau esančia tema. Nuomojamas automobilis yra apdraustas CDW. kelionės metu jis siet tiek apgadinamas pvz. šiek tiek įbrėžiama, įlenkiamos durelės. ar galios draudimas?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip, CDW draudimas dengia nuostolius padarytus automobiliui, ir šiuo atveju jis galioja. Tačiau CDW - kaip tik tas draudimas, kuriam yra taikoma frančizė (kurios dydis, vėl gi, priklauso nuo nuomos kompanijos). Taigi, atlikus durelių defektaciją ir įvertinus apgadinimus, frančizės dydžio suma bus kliento atsakomybė, o tai, kas viršija frančizę, padengs draudimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena,

    rugsejo menesi keliausiu italijoje, isirinkau automobili per, https://www.cartrawler.com/affiliates/afullrequestBook.asp?clientID=133511&temp=hybrid1&tempclr=orange&ln=LT&countryID=IT&pickupID=841&returnID=884&pickupName=Bologna%20-%20Oro%20uostas&returnName=milan%20-%20malpensa%20oro%20uostas&pickupDate=9&pickupMonth=8&pickupYear=2009&returnDate=15&returnMonth=8&returnYear=2009&pickupHour=17&pickupMinute=0&returnHour=23&returnMinute=0&age=26&currencyID=EUR&carGroupID=3&residence=Lietuva&residenceID=LT#confirm, bet iskilo keli klausimai, mokama suma siandien yra viena o nuvykus kita, ar ta suma as galiu sumoketi grynais nuvykus? kitas klausimas, yra toks punktas "Aš noriu pirkti Frančizės Grąžinimo Draudimą, kainuojantį GBP 4.73 per dieną = GBP 33.11
    (GBP 33.11 = 37.66)" ar ji uzsisakius as turesiu pilna draudima? ir paskutinis klausimas: kokia suma turi buti kreditinej kortelej?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labas,
    1. Likusią dalį galima nuvykus į vietą sumokėti ir grynais, tačiau užstatui reikės pateikti kreditinę kortelę, išduotą vairuotojo vardu.
    2. Kokį automobilį bepasirinktumėte, standartinis jo draudimas bus su frančize. Frančizės dydis nurodytas, kaip draudiminė išskaita "Kainos paaiškinime"->"Pilnas draudimas" skyrelyje. Pasirinkę Frančizės Grąžinimo Draudimą, papildomai apsidraudžiate nuo to atvejo, jei kažkam atsitikus, nuomos kompanija iš Jūsų išskaičiuos ne didesnę, kaip frančizės dydžio žalą. Be to, šis draudimas dengia ir stiklus, padangas, interjerą, t.y. tai ko nedengia standartinis draudimas. Atkreipkite dėmesį, kad pažymėję šį laukelį, sudarote sandorį tiesiogiai su Insurance4CarHire kompanija, t.y. draudimo įmoką (37,66 EUR)nuo Jūsų kortelės nuskaičiuos būtent Insurance4CarHire ir dėl žalos atlyginimo, Jums reikės kreiptis būtent į juos (perskaitykite frančizės gržinimo sąlygas).
    3. Paliekant užstatą kreditine kortele nuomos kompanijoje, reikia, kad ten būtų pakankamai lėšų padengti frančizei (suma nurodyta skyrelyje "Kainos paaiškinimas"->"Pilnas draudimas") + apie 60 EUR pilno kuro bako vertei. Jei, pvz., frančizė (draudiminė išskaita) - 850 EUR, tai reikia turėti apie 910 EUR.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mano pasirinkto automobilio nuomos sąlygose išvardinta, kad nuoma apima šiuos draudimus:
    # Liability Insurance for injuries or damages to persons or things outside the vehicle.
    # Rental includes Collision Damage coverage. Rental limits potential vehicle damage or loss liability to an excess EUR 250.00.
    # Rental includes Theft Protection for the vehicle. Rental limits potential vehicle loss to an excess of approx EUR 435.00.
    # Excess Refund Cover.

    Tačiau tuo pačiu rašoma, kad į nuomos mokestį neįtraukta:
    Optional coverage may be available locally at an additional cost that will reduce the insurance excess.

    Norėčiau pasitikslinti ar nuomojant automobilį su šiomis sąlygomis, automobilio apgadinimo atveju, man kaip nuomininkui nereikėtų visiškai mokėti frančizės?
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šiuo atveju į kainą yra įskaičiuotas kompensuojamasis frančizės draudimas. Tai reiškia, kad už padarytą žalą, nuomos kompanija nuskaičiuos pinigus nuo Jūsų kortelės, o Jūs, savo ruožtu, turėsite kreiptis arba į draudimo kompaniją arba į brokerį, per kurį užsakysite automobilį, kad sumokėti už žalą pinigai Jums būtų kompensuoti.

    Optional coverage may be available locally at an additional cost that will reduce the insurance excess - reiškia, kad frančizės draudimą yra galimybė nusipirkti ir vietoje - pačioje nuomos kompanijoje. Jis, paprastai, kainuoja žymiai brangiau. Tačiau kadangi frančizės draudimas (nors ir kompensuojamasis) yra įtrauktas į pateiktą kainą, pastaroji galimybė Jums neturėtų būti itin aktuali.

    Atkreipkite dėmesį - nors ir užsisakysite automobilį su kompensuojamuoju frančizės draudimu, nuomos kompanija vistiek šaldys Jūsų kortelėje frančizės dydžio užstatą (šiuo atveju - 250 EUR).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki,
    Mano vauceryje surasytos tokios draudimo rusys:
    Insurance Coverage

    Collision damage waiver (CDW): (Excludes Tax); Excess 1,000 EUR

    Complete cover package: 17.94 EUR per Day Includes 20% Tax; Excess 0 EUR

    Theft waiver (TW): (Excludes Tax); Excess 1,000 EUR

    Third party liability protection (TP): Includes 20% Tax

    You may be held responsible for damage to or loss of tyres, windscreens, glass and undercarriage. Please check with the car rental agent on arrival.

    If you purchase the Excess Cover Insurance from a third party (such as Mondial Assistance), the credit card holder will be required to present his/ her credit card at the rental desk in order for the car rental agent to authorize the deposit.
    Ar Čia įtrauktas kompensuojamasis franšizės draudimas?
    Kokia suma bus šaldoma kreditineje?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sprendžiant pagal pateiktas sąlygas, Jūsų nuomos kompanija - Dollar/Auto Europa (Italija) ir frančizės draudimas čia nėra įtrauktas. Frančizė avarijos ir vagystės atveju - 1200 EUR su PVM. Auto Europa nuomos pradžioje, dažniausiai, kortelėje šaldo 1200 EUR. Užstatas būtų mažesnis, jei vietoje pas juos pirktumėte "Complete cover package", tačiau šis papildomas draudimas yra nepigus ir nepilnas - dengia tik frančizę avarijos atveju. Kompensuojamasis frančizės draudimas yra pigesnis ir pilnesnis, tačiau jis nemažina šaldomo užstato.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.